Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τους πρωτόγονους λαούς μέχρι εκείνους που χάραξαν τα μεγάλα βήματα του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να εξηγούν το κίνητρο υιοθέτησης της μάσκας στη Βενετία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κάλυψη του προσώπου, σε δημόσιους χώρους, ήταν ιδιαίτερη βενετσιάνικη απάντηση σε μια από τις πιο άκαμπτες ιεραρχίες τάξεων στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τις φορούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και πολιτικά σκάνδαλα.

Το πιθανότερο, οι βενετσιάνικες μάσκες πρωτοφορέθηκαν από τους ευγενείς για να μπορούν να μπαίνουν, μαζί με τις κατώτερες τάξεις, στα καζίνο και στα θέατρα. Συνήθως, άσπρες, συχνά βασίζονταν σε χαρακτήρες από την Commedia dell’ Arte. Αυτή η μορφή θεάτρου αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα και συνδύαζε τη μιμική, το τραγούδι και τα ακροβατικά. Επικεντρωνόταν σε αυτοσχεδιασμούς γύρω από μια απλή αλλά συγκεκριμένη πλοκή. Τα σχέδια των μασκών έχουν τις ρίζες τους στη Βενετική ιστορία. Το καθένα είναι μοναδικό και τα καλύτερα από αυτά είναι αληθινά έργα τέχνης.

Η κατασκευή χειροποίητων βενετσιάνικων μασκών, ήταν μια ιδιαίτερη διαδεδομένη δραστηριότητα και υπήρχαν χιλιάδες σχέδια. Η ζήτηση για μάσκες και η χρήση τους ήταν τόσο μεγάλη, που οι απλές μάσκες άρχισαν να μετατρέπονται σε πιο περίτεχνες κατασκευές και να εξαπλώνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τεχνική κατασκευής τους συνίσταται στο να απλώνεται πολτός πεπιεσμένου χαρτιού (παπιέ μασέ) πάνω σε γύψινο καλούπι από πηλό. Όταν αυτό στεγνώσει και σταθεροποιηθεί, γυαλίζεται, ζωγραφίζεται και διακοσμείται ανάλογα με την έμπνευση του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Στις μέρες μας πολλά μαγαζιά πουλάνε φθηνές μάσκες οι οποίες παράγονται μαζικά, αλλά δεν έχουν σχέση με τις αυθεντικές.

Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Βενετία, είτε την περίοδο που διεξάγεται το καρναβάλι είτε κάποια άλλη περίοδο, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιο εργαστήριο για να δείτε από κοντά τον τρόπο που κατασκευάζονται οι Βενετσιάνικες μάσκες . Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε και θα είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε το απόλυτο αναμνηστικό του καρναβαλιού!

Tαξίδια- Εκδρομές - TravelideaTαξίδι- Εκδρομή - Travelidea